PSRM propune elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din țară

PSRM propune elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din țară

Am urmărit cu mare atențiile reacțiile în presă cu ocazia deschiderii blocului sanitar din instituția de învățămînt din satul Hiliuți raionul Rîșcani.

Și mi-am adus aminte de veceul din curtea școlii în care eu am învățat: inspiram aer și zbugheam de colo ca racheta, iar toată lumea după miros știa de unde venim. Să ne fi amenajat un bloc sanitar cineva, îl întîmpinam cu flori și busuioc.

Și vreau să le spun bloggerilor și internauților, care fac pipi în apartamente confortabile, că mulți copii de la țară și astăzi au aceeași soartă, așa că nu vad nimic ridicol în participarea unui președinte de raion și a unui deputat, ales în acea circumscripție, la procesul de modernizare a blocului sanitar, inclusiv la verificarea lucrărilor.

Scenariul gîndit de gazdă pare hazliu pentru cei cu WC și duș cu masaj în casă. Ei au vrut să mulțumească așa cum au putut și au făcut-o sincer.

Înțelegem că e mai ușor să faci glume pe rețelele sociale și în studiourile de la Chișinău. E mult mai greu să le creezi acestor copii toalete normale și loc pentru spălat elementar pe mîini.

Le-am recomanda tuturor celor care ieri au rîs cu gura pînă la urechi, politicienilor și jurnaliștilor, să meargă la mai multe școli prin țară, unde în secolul 21 după zece ani de integrare europeană intensivă practicată de cei care furau miliarde din AIE 1, 2 și 3 … , copiii mai merg la toaleta din curte.

În acest context, PSRM propune pe lîngă alte multiple inițiative de susținere a sistemului educațional din țară, elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din toată republica.

Cerem ca ministerul Educației să pregătească, în termen cît mai restrîns, acest program, astfel că în cîțiva ani să nu existe nicio școală cu astfel de probleme moștenite din evul mediu.