(INTERVIU) Corneliu Furculiţă: Pentru prima dată în istoria RM, în 2020 puterea s-a comportat în alegeri mai civilizat decât opoziţia

(INTERVIU) Corneliu Furculiţă: Pentru prima dată în istoria RM, în 2020 puterea s-a comportat în alegeri mai civilizat decât opoziţia

Interviu cu Corneliu Furculiţă, Preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Dle Furculiţă, în ce măsură a reuşit fracţiunea PSRM să-şi realizeze agenda în 2020?

Din start, ar fi cazul să menţionez că prioritatea noastră a fost să oferim tot suportul necesar Guvernului în realizarea programului său de activitate, pentru care ne-am asumat şi noi responsabilitatea prin votul de încredere acordat. De aceea, într-un fel provocările cu care s-a confruntat Executivul au fost provocările noastre comune.

Este important să menţionez și că agenda noastră iniţială, stabilită pentru întreg anul 2020, a suferit modificări esenţiale pe parcurs. A trebuit să ne ajustăm priorităţile, ca urmare a pandemiei de COVID-19, ce nu putea fi anticipată la etapa elaborării agendei pentru 2020. Mă bucur însă că, de rând cu noile priorităţi apărute şi chiar dacă anul a fost unul complicat, am reuşit să implementăm şi o bună parte din agenda noastră iniţială.

La ce vă referiţi?

Nu este un secret că proiectele sociale tot timpul au dominat agenda fracţiunii noastre şi a partidului, în general. PSRM, prin definiţie, este un partid orientat social, un partid pentru oameni, de aceea şi în acest an am continuat să promovăm iniţiative cu caracter social, să susţinem acţiuni cu puternic impact social.

Trebuie să recunosc că, la începutul anului, atunci când ne-am confruntat cu pandemia de COVID-19 şi am făcut primele estimări ale posibilelor sale consecinţe, eram mai pesimist în ceea ce ţine de posibilităţile reale de a implementa agenda socială iniţială. Şi motive pentru pesimism erau suficiente – or majoritatea ţărilor lumii, chiar şi cele mai dezvoltate, începuseră să se confrunte cu serioase probleme de ordin social. Pe parcurs însă, treptat pesimismul a cedat locul optimismului, iar pe final de an ajungem să constatăm că în Moldova, chiar şi într-un an atât de dificil ca 2020, s-au implementat proiecte de infrastructură, s-a asigurat securitatea alimentară a ţării, s-au achitat la timp salarii şi pensii, iar pe alocuri am operat chiar şi unele majorări etc. Deci, avem motive să ne simţim mândri de faptul că efortul nostru, al echipei socialiste, în final s-a soldat cu rezultate frumoase.

În ce relaţii a fost fracţiunea PSRM cu fracţiunile de opoziţie?

Mai bine i-aţi întreba pe ei de ce au blocat constant eforturile noastre îndreptate spre binele cetăţenilor? Noi nu am avut nimic cu ei – ne-am căutat de agenda noastră, de priorităţile noastre. Ei însă, în goană după dividende politice, de multe ori au recurs la acţiuni populiste, show-uri ieftine, trucuri de imagine etc. Vă mai amintiţi de cum deteriorau tehnica din Parlament, cum recurgeau la îmbrânceli, huiduieli şi nu erau reacţii ad-hoc, ci acţiuni bine planificate. Dacă reprezentanţii opoziţiei au ajuns să vină la Parlament cu echipament de protecţie a dinţilor folosit de boxerii profesionişti, vă daţi seama cu ce intenţii participau ei la şedinţele Legislativului! Până la urmă, oamenii văd şi înţeleg ce se întâmplă şi, cu siguranţă, îi vor judeca pe toţi după merit. Mie nu-mi rămâne decât să regret că deseori comportamentul iresponsabil al reprezentanţilor opoziţiei a afectat serios capacitatea de lucru a Parlamentului, în general.

Şi-au spus cuvântul asupra situaţiei din Parlament şi alegerile prezidenţiale ce au avut loc în acest an?

Cu siguranţă! Orice tip de alegeri, inclusiv cele prezidenţiale, afectează climatul de lucru în Parlament. Unii sunt tentaţi să folosească tribuna parlamentară pentru a face capital politic, alţii ignoră activitatea Legislativului, acordând preferinţă campaniei electorale. A treia categorie încearcă să saboteze acţiuni îndreptate spre beneficiul ţării, de teamă ca nu cumva vreun candidat să fie avantajat. Alegerile presupun o anumită doză de instabilitate politică, dar deja cât de mare e instabilitatea depinde de nivelul de maturitate politică al politicienilor. Nu m-aş apuca acum să dau calificative comportamentului altor actori politici, dar o remarcă generală o să-mi permit totuşi să fac: opoziţia a fost într-o situaţie mult mai bună decât noi. În timp ce noi trebuia să identificăm cele mai bune soluţii pentru a reduce la minimum consecinţele pandemiei şi a proceselor politice asupra proceselor vitale pentru ţară, marea majoritate a reprezentanţilor opoziţiei îşi făceau interesele politice, ignorând în totalitate interesele ţării.

Ce impresie v-a lăsat campania electorală a alegerilor prezidenţiale?

Am rămas surprins de agresivitatea opoziţiei, de avalanşa de minciuni care a fost aruncată peste Moldova de către exponenţii opoziţiei, de manipulările grosolane ce s-au făcut, iarăşi, de către cei ce au slujit şi slujesc în continuare opoziţia. Ei, care anterior se plângeau că sunt victime ale manipulărilor, acum singuri au recurs la aceste procedee de lucru murdare. Dacă anterior se credea că alegerile sunt corecte în cazul în care guvernarea nu comite abuzuri şi respectă anumite limite, în acest an s-a văzut că responsabilitatea îi revine în egală măsură şi opoziţiei. Noi, guvernarea, nu am admis abuzuri şi cred că este pentru prima dată în istoria RM când puterea s-a comportat în alegeri mai civilizat decât opoziţia. Dar oare au fost alegerile corecte? Nu! Înţeleg că sună şocant, dar anume opoziţia şi cei din slujba sa, prin comportamentul lor, au compromis caracterul liber al alegerilor.

Ce priorităţi aveţi în continuare?

Noi, socialiştii, nu ne schimbăm priorităţile în funcţie de evenimentele politice sau în funcţie de impactul acestora. Şi fiind în opoziţie, şi la guvernare, tot timpul am promovat o politică pornită de la interesele reale ale cetăţenilor, ale ţării, în general. Aşa va fi şi în continuare. Agenda socială complexă pe care o avem este prioritatea noastră şi vom merge consecvent pe implementarea ei în continuare.

În ce măsură sunteţi pregătiţi de eventualele alegeri parlamentare anticipate?

Suntem gata să venim în faţa oamenilor pentru a fi judecaţi după faptele noastre. În toţi aceşti ani de când facem politică, nu a fost o zi în care să nu acţionăm în interesul cetăţenilor şi ei ştiu asta. De aceea, spre deosebire de alte partide, noi suntem gata în orice moment de alegeri.

Sursa: Almanah Politic-2020