Salut decizia de astăzi a Guvernului Chicu, prin care se acordă suplimentar 100 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor înregistrate de agricultori

Salut decizia de astăzi a Guvernului Chicu, prin care se acordă suplimentar 100 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor înregistrate de agricultori

Salut decizia de astăzi a Guvernului Chicu, prin care se acordă suplimentar 100 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor înregistrate de agricultori în acest an afectat de secetă. Acești bani sunt un supliment la cele 200 de milioane de lei deja virați pentru ajutorul financiar destinat producătorilor care au înregistrat pierderi, astfel, se va mări și suma alocată pentru fiecare hectar în parte în funcție de cuantumul valoric per culturi. Aceste sume vor varia între 1100 și 3800 per hectar.

Totodată, în contextul dialogului pe care l-am avut astăzi cu reprezentanții fermierilor, cu participarea deputaților din fracțiunile sănătoase din Parlament, am constatat că cerințele inițiale ale fermierilor se transformă tot mai mult în solicitări politice.

După aproape patru ore de discuții cu premierul, sâmbătă, am văzut că liderii agricoli au ieșit și au anunțat că s-a atins consens pe majoritatea subiectelor, iar în timpul ședinței, chiar au mulțumit primului-ministru, Ion Chicu, pentru deschidere și constructivism. Ce s-a schimbat, între timp, că ceea ce a mulțumit sâmbătă, peste câteva zile deja nu mai este bine, putem doar să intuim.

Cel mai probabil, politicienii care stau în spatele unor protestatari, le-au spus că aceștea trebuie să continue cu orice preț, iar cerințele trebuie să aibă deja și caracter politic. În acest sens, vin cu o nouă adresare, de această dată, către toți agricultorii țării:

Stimați agricultori (vă stimez, pentru că și eu provin de la țară, am lucrat pământul și știu ce înseamnă aceasta nu din poze de pe Facebook ori de ce se povestește la televizor), însă vreau să vă atenționez asupra următoarelor:

1. Blocarea străzilor și cererea demisiei Guvernului nu va duce nicidecum la apariția, prin miracol, a banilor suplimentari în buget. Din potrivă, aceasta doar creează noi piedici în dezvoltarea economiei și, respectiv, reducerea veniturilor la bugetul de stat.

2. Destabilizarea situației va duce la situația în care va fi imposibil de oferit sumele de bani alocate.

3. Căderea Guvernului Chicu va bloca primirea ajutorului umanitar de 40-50 mii de tone de motorină de la Federația Rusă, suport convenit recent de președintele țării Igor Dodon, la Moscova.

4. Căderea Guvernului va duce la stoparea exportului fără taxe vamale a fructelor, legumelor, vinurilor și conservelor moldovenești pe piața rusă după 1 octombrie. Vreau să vă amintesc că, anterior Igor Dodon și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-au înțeles despre aceste facilități până la sfârșitul anului curent, cu verificarea suplimentară a situație la 1 octombrie. Ca efect va fi compromis exportul produselor moldovenești pe piețele tradiționale, iar pomicultori, viticultorii, procesatorii produselor agricole vor înregistra pierderi substanțiale.

5. Căderea Guvernului mai înseamnă și câteva luni de haos și destabilizare, iar în această perioadă va fi imposibil de ajutat agricultorii, dar și alte categorii de persoane, pentru că în această perioadă Cabinetul de Miniștri va fi în demisie, cu atribuții limitate, iar altul va fi imposibil de numit rapid.

Așadar, mă adresez agricultorilor din toate raionale țării – din cauza câtorva zeci de lideri agricoli, care fac politică și stau la cheremul unor partide din opoziție, riscați să pierdeți cu toții mult mai mult. Veți pierde voi toți, vor pierde cetățenii țării, va pierde țara. Oare asta vă doriți? Cu siguranță, nu. Așa că ar fi bine să le explicați colegilor Dumneavoastră toate riscurile. Cei care aleargă după Slusari (care reprezintă o fracțiune cu 11 deputați și fără posibilitate de a influența lucrurile în Parlament), ar trebui să înțeleagă bine riscurile pentru ei, pentru ramura agricolă, pentru toți fermierii și întreaga țară.